12/05/2012

Aşure

Merhaba;
Bu günde sizlere aşure ve aşure ayından bahsetmek istiyorum..

  Aşure günü Muharrem ayının onuncu günüdür.Bu ay Kuran'da kıymet verilen 4 aydan biridir.Hatta Muharremin 1. günü oruç tutmak, o senenin tamamını oruç tutmak gibi faziletlidir..
Bu mübarek ayın en kıymetli gecesi de Aşure gecesidir. 

Kısa bir girişten sonra Muharrem ayının 10. günü evlerde kaynatılmaya başlanan, bereketin tatlı aşı aşure tarifimize geçebiliriz..




Malzemeler: 
 2 su bardağı aşurelik buğday 
15 su bardağı su 
 1 su bardağı nohut 
 1 su bardağı kuru fasulye 
 3 çorba kaşığı kuru üzüm
3 çorba kaşığı çam fıstığı 
 3 su bardağı toz şeker 
 5 adet incir 
 6 adet kayısı  
 8 adet kadar karanfil  
ceviz, badem, fındık, fıstık, kuş üzümü, susam,nar ve toz tarçın. (Aslında evde ne varsa)

 Aşure’nin Yapılışı: 
Bir gece önceden (mutlaka) buğday, nohut, fasulye, üzüm, incir ve kayısıyı, ayrı ayrı kaplarda ıslatın. Önceden hepsi yıkanmış olacak tabiki. 

 Ertesi gün; geceden ıslatılmış ve şişmiş olan aşurelik buğdaya 15 bardak suyu ilave edip, ağır ateşte bir güzel pişirin. (Ben düdüklüde pişirmeyi tercih ediyorum. 20 dk. yetiyor. ) Aynı şekilde ama AYRI tencerelerde nohut ve fasulyeyi de haşlayın. İki ayrı cezvede karanfil ve tarçını birer çay bardağı suyla bir taşım kadar kaynatın. Süzdükten sonra suyunu aşurenin içine katacağız.. Buğday koyulaşmaya (sütlaç kıvamı;yüz tutunca; haşlanmış ve süzülmüş nohutla beraber fasulyeyi içine ilave edin. Bu arada karanfil ve tarçının suyunu ilave etmeyi de unutmayın. Son olarak; kuru üzümü, küçük küçük doğranmış incir ve kayısılarıda ilave ettikten sonra en son olarak şekerini ilave edin ki buğdayı sertleşmesin. Kaynamakta olan aşurenin tadına bakarak şekerini ve ne kıvama gelip gelmediğini zaten anlarsınız. Bu arada şekeri az gelirse şeker, kıvamı koyu gelirse de sıcak su ilavesi yapabilirsiniz.

Not: Kaç kişilik derseniz benim 7 litrelik düdüklüyle rahat 20 kişilik çıkıyor bilesiniz. 

 Aşureyi kaselere koyduktan sonra soğumaya bırakın. Zevkinize ve damak tadınıza göre; ceviz, badem, fındık, fıstık, kuş üzümü, susam, nar ve toz tarçınla süsleyebilirsiniz.. Arzuya göre gülsuyuda ilave edersiniz.



 Afiyet şifa olsun efendim..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder